Turcja - potęga demograficzna i gospodarcza, której znaczenie na scenie międzynarodowej stale rośnie - niewątpliwie należy obecnie do „krajów wschodzących”. Położona w miejscu, gdzie stykają się ze sobą trzy ważne obszary: wspólnotowa Europa, Środkowy Wschód i kraje byłego ZSRR, tradycyjnie jest postrzegana jako most między Wschodem i Zachodem. Jednak za tym wyobrażeniem kryje się znacznie...
Najstarsze chińskie opowieści podróżnicze: pierwsza (z V w.n.e.) mnicha buddyjskiego Fa-hiena, który przebył pieszo pustynie Azji Środkowej, Hindukusz, Indie i morzem dotarł na Cejlon i Jawę, oraz druga - z podóży do Udjany i Gandhary w latach 518-522.
Pierwsza w polskim piśmiennictwie książka na temat architektury krzyżackiej późnego średniowiecza. Jej autor skupia się przede wszystkim na klasyfikacji trzydziestu ośmiu zamków-klasztorów - wznoszonych na terenie Prus w latach 1246-1409 - które były nie tylko centrami władzy komturii, ale także siedzibami konwentu. Książka zawiera również szczegółową analizę ponadregionalnych rezydencji zakonu krzyżackiego:...
Książka pt. W ścianach Dżangała to sprawozdanie z niebezpiecznej wyprawy na masyw Dżangała widziane
oczami jednego z jej uczestników - Jacka. Organizacja całej wyprawy miała nastąpić na początku lipca 1974 roku. Autor nie ukrywa, że zorganizowanie wyjazdu, wbrew pozorom, nie było wcale takie łatwe, ponieważ wszyscy uczestnicy wyprawy mieszkali w różnych miastach i studiowali w różnych szkołach. Nikt...
DANIA JEDNOGARNKOWE. Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe...
Śniadania. Najczęściej wchłaniane w pośpiechu, między myciem zębów a założeniem butów i wybiegnięciem do pracy. A przecież mówi się o nich„najważniejszy posiłek dnia”. Czasami w weekendy zmieniamy zwyczaje i śniadania staramy się bardziej celebrować, ale często jest też tak, że nawet kiedy się staramy to zrobić, to po całotygodniowym zaniedbaniu tematu po prostu brakuje nam pomysłu i śniadanie...
Czasy, kiedy przygotowanie domowych przetworów było po prostu koniecznością dawno juą minęły. Dziś smażenie konfitur, przyrządzanie soków, wekowanie marynat to modne hobby, a jaka przyjemność smakowania domowych specjałów! Przygotowaniu przetworów domowych poświęcamy się szczególnie w lecie. Mogą to być owoce, warzywa, grzyby czy też inne płody leśne - wszystko w jakiś sposób można zakonserwować. Dzięki...
Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych. Dodatkowo na końcu alfabetyczny...
Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety... Książka...
Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...