W pewnym królestwie żył królewicz o zimnym i nieczułym sercu. Nikt nie umiał sobie poradzić z małym, ale niedobrym chłopcem. Pewnego dnia do zamku zapukała staruszka ubrana w łachmany. Królewicz nie chciał jej wpuścić, kazał jej się wynosić. Staruszka podała wtedy królewiczowi kryształową kulę, a on zamienił się w ohydnego potwora. Co się później wydarzyło? Czy królewicz na zawsze pozostał wstrętna...
Zioła i ich właściwości lecznicze od dawien dawna były ośrodkiem zainteresowania ludzi. Praktyczne wykorzystanie wiedzy o roślinach leczniczych, jest sposobem leczenia, które może zastąpić lub wspomóc medycynę konwencjonalną.
Książka ta jest praktycznym informatorem o leczniczych właściwościach ziół i sposobach ich przyrządzania, ułatwiając czytelnikom wiedzę o zastosowaniu ziół w poszczególnych dolegliwościach....
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania mięsne przygotowane z cielęciny,...
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...
W tej książeczce możecie przeczytać trzy niezwykle piękne i znane na świecie bajki: Mała Indianka, Chłopiec z dżungli, Calineczka . Bajki napisane są barwnym i przyjaznym dla dzieci językiem. Zabiorą Państwa i Wasze dzieci w zaczarowany kolorowy świat, w którym wszystko jest możliwe, dobro zwycięża zło, a marzenia się spełniają. Ta książeczka umili Państwu czas jaki spędzacie ze swoimi dziećmi, pobudzi...
Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych. Dodatkowo na końcu alfabetyczny...
Polecamy wszystkim dzieciom tę wspaniałą książeczkę opowiadającą o przygodach zabawnych krasnali, olbrzyma o imieniu Ojejek i leśnych zwierzątek mieszkających w bajkowej krainie zwanej „Krasnalowem”.Bajeczka składa się trzech oddzielnych opowiadań: Jagodowa niespodzianka , Taras widokowy i Sąd nad liskiem . Ciekawa treść napisana niezwykle pogodnym i przyjaznym dla dzieci językiem, piękne...
Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które...
W prezentowanej książce nie znajdą Państwo prastarych przepisów na „frykasy” ciągle jeszcze serwowane w niektórych regionach Meksyku - wymienić tu choćby można chapulines (świerszcze ze stanu Oxaca), escamole (jajeczka mrówek) i huitlacoche (grzyby pasożytujące na kukurydzy). Nawet jeśli takie dania mogłyby być ciekawym doświadczeniem kulinarnym, to już z dostępnością składników - troszkę...